2010 m. gegužės 9 d., sekmadienis

IMPROVIZACIJA ŠALTIBARŠČIŲ TEMA

Kad ir kaip bebūtų gaila, orų prognozės neišsipildė, jūra padarė savo ir todėl pas mus oras lyg Skandinavijoje. Sekamdienis, tuoj gegužės vidurys, o lauke tik +6, saulės nerasta. Vienintelis privalumas - jokio vėjelio, lyg prieš audrą. Užtat vakar pasidarėm sau pavasario šventę - su draugais važiavom į tulpių žydėjimo šventę Burbiškio dvare. Oras lyg užsakytas - +18, šilta, net tvanku (kai tuo tarpu prie jūros vos +10 ir stiprus vėjas). Toks kontrastas, lyg gyventume ne toj pačioj valstybėj arba ji būtų labai didelė...Todėl ir netikėjome, kad jau gali žydėti tulpės. Deja, ne visos, bet didžioji dalis žydi (taip, kaip ir medžiai miškuose jau su lapais, ir ievos skleidžia žiedelius, pilnai žydi klevai ir dar daug nuostabių dalykų, kuriais pas mus, arčiau jūros dar tik kvepia):


Kažkaip mažai įdomesnių veislių, vien raudonos, geltonos arba geltonos su raudonomis ir tik šiek tiek kitokių atspalvių. Bet vis tiek gražu! Ir žmonės, matyt, labai išsiilgę švenčių ir kažko tokio, nuo ko jau seniai buvo atsiriboję, nes jų buvo tikriausiai daugiau nei pačių tulpių. Šiek tiek juokinga buvo stebėti besifotografuojančius tame spalvotame lauke - ar jaunas, ar senas, vyras ar moteris, nesvarbu. Vieni pritūpę, kiti pasilenkę, treti sukišę galvas į žiedų gilumą, ketvirti rankomis apglėbę žiedų platybes. Tiek džiaugsmo gali suteikti toks paprastas dalykas...

Namie - svajonės apie šiltus vasaros savaitgalius ir ...gaivūs šaltibarščiai. Šiek tiek improvizuoti - daugiau daržovių, kitokesnė žaluma.


Žinoma, be šviežių agurkų, turbūt, neapsietų niekas. Taigi kartais, paįvairinimui aš darau taip:
Supjaustau nuluptą šv. agurką, nemažą saują šv. ridikėlių galvučių, daug daug plonų česnakinių laiškų (ne svogūno), česnako skiltelę, įdedu šiaudeliais pjaustytų marinuotų burokėlių, o vietoj krapų įmaišau saujelę pipirnės lapelių. Užpilu tirštesniu kefyru, kartais šiek tiek praskiedžiu šlakeliu grietinėlės ar pieno. Įpjaustau kietai virtų kiaušinių (pageidautina putpelių). Pagardinu druska ir maltais juodaisiais pipirais. Valgome tradiciškai, su virtomis bulvėmis. Iš tikrųjų, tai nieko ypatingo, tik truputį kažkas kitokio...

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą