2010 m. rugsėjo 13 d., pirmadienis

PERSIKŲ - SVOGŪNŲ PAGARDAS PRIE MĖSOS

... ir nenuilstantis kaktusų žydėjimas. 
Mane jau pradeda baikščiai stebinti toks augalų elgesys. Vis dar pūpso lauke, nors temperatūra, ypač naktimis, pakankamai žema ir dienos pastebimai trumpėja. "Ausys" žydi be poilsio, o echinopsių arba "galvų", kaip aš juos vadinu, žiedai vieni keičia kitus, kiekvienas su savitu atspalviu. Pražydusius vis parnešu pasidžiaugti ir apsaugoti nuo netikėto vėjo:



Ai, ne ruduo, dar, nors truputėlį ne ruduo... :)

Pikantiškas garnyras iš persikų - iš "Moters savaitgalio" žurnalo "Konservavimas" (2010 m. Nr. 2).
Labai patiko. Tik lyginant su žurnalo nuotraukomis, man gavosi tamsesnis, klampesnis, labiau karamelizavęsis pagardas. Gal dėl tamsaus balzaminio acto. Bet skanus, saldžiarūgščiai aštrus (nepagailėjau šviežio čili) svogūnų - persikų džemas. Ir ne tik prie mėsos. Gardus ir su paukštiena ar minkštu sūriu. Receptas reikalauja gaminti iš penkiolikos persikų. Pabandymui proporcijas sumažinau trečdaliu. Kiek vėliau teko gaminti iš dar vieno trečdalio...


Reikia:
15 persikų;
600 g raudonųjų svogūnų;
300 ml balzaminio acto;
500 g rudojo cukraus;
druskos, maltų pipirų, čili pipirų pagal skonį (aš naudojau rupiai maltus džiovintus čili ir dar pridėjau šviežio, su druskele).

Persikus supjaustyti, išimti kauliukus, nulupti ir susmulkinti nedideliais kubeliais. Nuluptus svogūnus smulkiai sukapoti. Persikus, svogūnus, cukrų, druską, čili pipirus užpilti actu ir užvirinti puode:


Nugriebti putas ir pamaišant virti ant mažos kaitros, kol svogūnai suminkštės ir karamelizuosis, actas nugaruos, persikai sukris ir viskas suitirštės. Vis paragauti ir pagal skonį pridėti druskos ar pipirų. Karštą masę sukrėsti į sterilius stiklainius, užsukti ir ataušinus patalpinti vėsion patalpon ar į šaldytuvą...

 

2 komentarai:

  1. ogi kaktusu grazumas! Mano Mama didele 'experte' ju, visad jie ten pas ja zydi ;) O pagarda as toki ir viena valgyt galeciau! :D

    AtsakytiPanaikinti
  2. Ačiū, Dalija! Šį džemą aš ir vieną valgau, ir su kuo tik sugalvoju. Kol nepabodo... :)

    AtsakytiPanaikinti