2010 m. rugsėjo 17 d., penktadienis

UŽKEPTI KIAULIENOS KEPSNELIAI

 O užkepti kailiniais iš morkų, svogūnų, obuolių, grybų ir sūrio.

 

Ūkiškas, bet sultingas kiaulienos nugarinės kepsnys. Kai pro kaminą su kauksmu sriūbteli vėjo gūsiai, protarpiais pila kaip iš kibiro, tai norisi ne tik pačiam įsisukti į šiltesnį apdarą (nors lyg ir nėra dar taip šalta), bet ir mėsos gabalėlį apkloti storesniais kailiniais... :)

Reikia:
4 nestorų, tačiau nemažų nugarinės gabalėlių;
druskos, pipirų, džiovintų prieskoninių žolių mišinio, šaukšto majonezo;
dviejų morkų;
didesnio obuolio;
svogūno galvos;
geros grybų saujos;
bet kokio gerai besilydančio fermentinio sūrio;
aliejaus.

Salotoms:
Saliero šaknies (maždaug ketvirčio, jei gumbas didesnis);
vieno obuolio;
dviejų morkų;
saujos saulėgrąžų branduolių (arba mėgstamų riešutų);
česnako skiltelės;
druskos, pipirų, majonezo.

Mėsos gabalėlius gerai pamušam, pabarstom druska, pipirais ir kitais prieskoniais bei paliekam šaldytuve mažiausiai valandai. Kol mėsa traukia į save prieskonius, greit bėgam į kiemą ir iš po pušų susirenkam visus kazlėkus...


... arba naudojam miške surinktus baravykus ar kitokius turimus grybukus, kuriuos nuvalome, apverdame, o jei to daryti jau nebereikia, tiesiog pasmulkiname ar supjaustome siauromis juostelėmis.
Morkytes sutarkuojame, svogūną smulkiai sukapojame, obuolį nulupame, išpjauname sėklalizdžius ir supjaustome nedideliais kvadratėliais.
Į keptuvėje įkaitintą aliejų beriam morkas ir svogūnus. Apkepinam, kol suminkštėja. Suberiam obuolius ir dar šiek tiek pakepiname. Galiausiai, suverčiame grybus ir dar patroškiname. Pagal skonį padruskiname, papipiriname. 
Mėsytės gabalėlius iš abiejų pusių apkepam labai gerai įkaitintame aliejuje (trumpai, bet karštai),  klojam skardon ir plonai aptepam majonezu:


Užklojam neplonu kailinių sluoksniu (mišiniu iš keptuvės):


Ir užžeriam tarkuoto sūrio sluoksneliu:


Pašaunam į 200 laipsnių kaitros orkaitę 10 - 15 minučių, kol sūris išsilydo ir dailiai paruduoja.
Patiekiam su salotomis, kurioms sutarkuojame nuvalytą saliero šaknį, pora morkų, nuvalytą ir nuluptą obuolį, sukapojame česnaką ir pridedame pakepintų saulėgrąžų bei druskos ir pipirų. Pagardiname majonezu.


Viskas! :)


3 komentarai:

  1. Skanu! As labai panasius kepu, bet nieko pries tai nepakepu. tiesiog viska orkaitej kepu vienu sykiu. niam, niam ;)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Galima ir pagal tave, Dalija, tuomet, tikriausiai, reiks ilgiau kepti orkaitėje, kol suminkštės daržovės... :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. nu labai skanu ir paprasta ir logiska, tik kazkodel anksciau niekada nesu bandziusi panasiu receptu :P aciu!

    AtsakytiPanaikinti