2011 m. vasario 7 d., pirmadienis

KIAULIENOS NUGARINĖ ANT GROTELIŲ...



... žiemą. Marinuota kivi vaisiais. Su salotomis, užpiltomis aguoniniu balzaminio acto padažu.


Kivi vaisiuose yra mėsą minkštinančių medžiagų. Kad paprasčiausias kiaulienos šašlykas gali būti minkštas ir sultingas, pamarinavus prieskoninėmis žolėmis, druska ir kivi vaisiu, sužinojau prieš daug metų, kai vienoms iškilmėms pas sesę mėsą marinavo pažįstamas armėnas. Mėsą gerai išmaigė rankomis su daugybe prieskoninių žolių ir, likus porai valandų iki kepimo, rankomis įminkė vieną kivį. Didžiuliam mėsos kiekiui tik vieną. Padauginus, kiviuose esančios rūgštys suardo mėsoje esantį jungiamąjį audinį ir mėsos skaidulos atsiskiria. Tiesiog ištyžta. Jautienai ir paukštienai marinuoti kiviai apskritai netinka. Išbandžiau. Ypač jautienos skaidulos susiardo lyg siūlų gijos. Užtat kiaulienos kumpinė, nugarinė ir net neilgai laikoma sprandinė tampa ypač gardi be jokių papildomų marinatų. Negalima laikyti per ilgai, pakanka dviejų - trijų valandų iki kepimo, daugiausia pusdienio.

Reikia:
6 kiaulienos nugarinės pjausnių (pas mane su riebaliuku);
2 kivi vaisių (gali būti kietesni);
druskos, pipirų ir kitokių mėgstamų mėsos prieskonių.

Salotoms:
pusės gūžės salotų galvos "Iceberg";
šaukšto medaus;
3 šaukštų tamsaus balzaminio acto;
2 šaukštelių garstyčių (aš naudoju grūdėtąsias, "angliškas");
2 šaukštelių aguonų (galima ir daugiau);
druskos ir pipirų pagal skonį;
maždaug pusės stiklinės aliejaus.

Nuplautus ir nusausintus mėsos pjausnius gerai įtrinti prieskoniais ir druska. Valandėlei atidėti (geriau, kad pabūtų ilgiau).
Kivius nulupti, perpjauti, išpjauti vidurinę šerdį ir sutarkuoti smulkia trintuve. Likus dviems - trims valandoms iki kepimo, gauta tyre gerai aptepti mėsos gabalėlius. Palikti vėsiai.


Kepti ant grotelių virš gerai įkaitintų žarijų (iš abiejų pusių labai neilgai, bet karštai; paviršius gali šiek tiek svilti dėl kiviuose esančio vaisių cukraus) arba 200 laipsnių kaitros orkaitėje.

Salotų užpilui į plaktuvą supilti pašildytą medų, supilti balzaminį actą, garstyčias, suberti aguonas, pagal skonį įberti druskos ir mėgstamų pipirų. Gerai išplakti ar išmaišyti mediniu šaukštu. Pamažu pilti aliejų, vis plakant, kol gausis vientisa tiršta konsistencija. Užpilti ant susmulkintų salotų ir išmaišyti. Patiekti prie mėsos.

Džiaugiamės, kad lauke vis daugiau saulės ir atidarom lauko kepsnių sezoną šiais metais :)

Salotų užpilo idėja iš spice.lt



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą