2011 m. spalio 25 d., antradienis

OBUOLIŲ IR KRIAUŠIŲ PYRAGAS SU ROZMARINAIS

Trupininis. Ypač skanus su karameliniu padažu...



"Kodėl pyragai kai kada nepavyksta? Nes skanėstai - geros nuotaikos pranašai. Ir kepėjo, ir ragaujančiųjų. Žinau, ji gali kompensuoti cukraus stygių, o žiupsnelis meilės pakeisti net cinamoną, kurio užsisvajoję pamiršote įberti. Todėl dažniausiai "saldumynų nemėgstantys" kritikai pamiršta pastabas, kai burnoje tirpsta gabalėlis pyrago, nes jie tiesiog... mėgaujasi... " (Eva, kepanti pyragus iš knygos "Obuolių pyragai. Skanėstų knyga", 2011 m.)

Reikia:
500 g obuolių;
500 g kriaušių;
2 šaukštų rudojo cukraus;
vienos citrinos;
šakelės rozmarinų.

trupiniams:
100 g lazdynų riešutų;
175 g miltų;
85 g rudojo cukraus;
85 g šalto sviesto.

padažui:
125 ml pieno;
125 ml grietinėlės;
šaukštelio cukraus su vanile;
2 kiaušinių trynių;
kupino šaukštelio kukurūzų krakmolo;
5 - 7 saldainių "Karvutė"
rudojo cukraus pagal skonį.

Obuolius nulupkite ir supjaustykite kubeliais. Nuo citrinos nutarkuokite žievelę ir kartu su cukrumi suberkite ant obuolių, įdėkite smulkintą rozmarinų šakelę. Apšlakstykite pusės citrinos išspaustomis sultimis, išmaišykite ir ant silpnos ugnies kaitinkite 3 - 4 min.
Kriaušes nulupkite ir supjaustykite kubeliais. Sudėkite į troškinamus obuolius ir kaitinkite 2 - 3 min. Suminkštėjusius vaisius supilkite į kepimo indą.

Lazdynų riešutus suberkite į kepimo poieriumi išklotą skardą, paskrudinkite orkaitjėje ir šiek tiek pasmulkinkite elektriniu smulkintuvu.

Dubenyje sumaišykite miltus, cukrų ir puse smulkintų riešutų. Šaltą sviestą sutarkuokite ir sudėkite į miltų mišinį. Maišykite, kol susidarys trupiniai. Suberkite juos ant vaisių masės.
Ant viršaus užberkite likusių riešutų ir kepkite 190 laipnių kaitros orkaitėje, kol trupiniai apskrus.


Padažui kiaušinių trynius gerai išsukite su vaniliniu cukrumi. Kai masė taps puri, po truputį berdami, įmaišykite kukurūzų krakmolą.
Pieno ir grietinėlės mišinį užvirinkite ir maišydami sutrupinkite karvutes. Pakaitinkite, kol saldainiai ištirps. Pragaukite. Pagal skonį pagardinkite ruduoju cukrumi ar dar įmeskite saldainių. Šį mišinį nuolat maišydami supilkite į kiaušinių masę. Puodą vėl statykite ant ugnies ir nuolat maišydami kaitinkite, kol masė sutirštės.

Pyragą patiekite karštą su šiltu kremu... 

 

Paragaukite ir džiazuokite kartu su Lady Gaga ir Tony Bennett :)



Šaltinis "Obuolių pyragai. Skanėstų knyga", 2011 m.

2 komentarai:

  1. O ... panašus trupiniuotis dažnas svečias mano namuose, gaila, bet jis ilgai neužsilaiko. Aš jį dar smėlinuku vadinu, kepu su rupiais miltais, kartais įmaišau ir avižinių dribsnių. Taviškis dar ir su kriaušėmis bei riešutais, turėtų būti super!

    AtsakytiPanaikinti
  2. Rennie, ir aš labai mėgstu trupiniuočius. Ir rupių miltų primaišau, ir avižų taip pat. "Vėjo gūsiuose" jų netrūksta :)

    AtsakytiPanaikinti