2011 m. gruodžio 28 d., trečiadienis

ŠVEICARIŠKAS MEDUOLIS

Arba "Basler Leckerli", jei nelietuviškai. Meduolinis, minkštas, šiek tiek tąsus, tiesiog be galo skanus pyragas, kurio receptą radau pas Elžbietą, tinklaraštyje "Žaidžiame virtuvę" ir spėjau iškepti jau keletą kartų. Pritariu Elžbietai, kad šis skanėstas genialus ne tik skoniu, bet ir gaminimo paprastumu. Mūsų šventėms nebereikėjo jokių kitokių įmantrių ir sudėtingai gaminamų pyragų...



Kepdama pagal Elžbietos receptą, naudojau migdolų riešutus ir kiaušinio baltymo glazūrą ant viršaus. 


Antrą kartą kepdama, šiek tiek patobulinau pagal save - dėjau mažiau cukraus (pyragas labai saldus), vietoj migdolų - lazdyno riešutus ir ant viršaus pyliau citrinos - cukraus pudros glazūrą. Pastarasis nurungė. Rekomenduoju!

Reikia:
125 g cukraus (naudojau 100 g rudojo);
1 kiaušinio;
175 g miltų;
šaukštelio prieskonių meduoliams;
šaukštelio kepimo miltelių;
125 g smulkintuvu rupiai kapotų migdolų (arba lazdyno riešutų);
50 g cukatų (naudojau vieno apelsino nutarkuotą žievelę);
50 g medaus;
šaukšto romo ar brendžio (gerai visaip, ir su šlakeliu alkoholio, ir be jo).

glajui:
80 g miltinio cukraus;
kiaušinio baltymo;
šlakelio romo ar brendžio

arba:
vienos citrinos sulčių ir miltinio cukraus.

Kiaušinį gerai ištriname su cukrumi, supilame medų, alkoholį (jei naudojame), įdedame tarkuotos apelsino žievelės.
Miltus sumaišome su kepimo milteliais ir meduolių prieskoniais. Įmaišome į tešlą. Suberiame rupiai kapotus riešutus.
Tešla gaunasi nei maišoma šaukštu, nei minkoma rankomis. Tokia lipni. Aš ją išminkiau virtuviniu kombainu ir drėgnomis rankomis paskleidžiau ant kepimo popieriumi išklotos skardos, suformuodama nedidelį, daugiau nei centimetro storio kvadratą.


Kepdama antrąjį kartą, tešlą tiesiog sudėjau į popieriumi išklotą kvadratinę kepimo formą, kurios kraštinė 21 cm.

Kepame 150 laipsnių kaitros orkaitėje apie 20 minučių. Labai svarbu neperkepti. Pyragas neturi patamsėti ar labai paruduoti. Jo vidus turėtų likti minkštas ir truputį tąsus lyg irisinis...

Glajui kiaušinio balymą išplakame su cukrumi ir alkoholiu, paskleidžiame ant pyrago viršaus ir dar patalpiname orkaitėn keletai minučių. Vėstant kepiniui, viršus turėtų visiškai apdžiūti.

Arba iškeptą ir ataušusį meduolį aptepame citrinos sulčių ir miltinio cukraus mišiniu. Paviršių pabarstome perliniu cukrumi. Paliekame išdžiūti ir supjaustome...


Šaltinis Žaidžiame virtuvę

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą