2012 m. rugpjūčio 24 d., penktadienis

ŠILAUOGIŲ IR OBUOLIŲ PYRAGAS



Pamažėl prasideda obuolių pyragų sezonas. Aš jų per vasarą labai pasiilgstu. Šiuo metu obelys dar labai gražios, tikriausiai, pačios puošniausios, lyg karoliais pasidabinusios raudonais, pusiau rausvais ar žaliais, dar ne visai prisirpusiais obuoliukais. O gal jau pernokusiais alyviniais? Pastarosios, ko gero, jau be "karolių"...

Kol dar vasara, kepu minkštą obuolių pyragą su šilauogėmis ir kvapniais, stambiais cinamoniniais trupiniais ant viršaus. Uogos kepinį nelabai dailiai "numurzioja", bet užtat padaro drėgną ir labai gardų. 

Šis pyragas kepamas kekso formoje, todėl drąsiai gali vadintis obuoliniu šilauogių keksu. Jei jau nerasta šilauogių, kepkite su mėlynėmis, aš būtent mėlynes pakeičiau stambesnėmis uogomis, šilauogėmis...


Reikia:
250 g miltų
200 g šilauogių (arba mėlynių), tiks ir šaldytos uogos
170 g šalto sviesto
170 g šviesiojo "Muscovado" cukraus (naudojau rudąjį "Demerara")
2 kiaušinių
1 didelio obuolio (naudojau 2 vidutinius)
nuo vieno apelsino nutarkuotos žievelės
šaukštelio malto cinamono
šaukštelio kepimo miltelių

Miltus išsijokite į dubenį. Įtarkuokite šaltą sviestą, suberkite cukrų ir pirštais suformuokite trupinius. Maždaug penkis šaukštus trupinių atidėkite į kitą dubenį ir subėrę cinamoną dar pamaišykite - patrinkite rankomis.

Obuolius nulupkite ir stambiai sutarkuokite.
Kiaušinius išplakite, į juos suberkite nuo apelsino nutarkuotą žievelę, sudėkite tarkuotus obuolius ir išmaišykite.

Į didžiąją dalį trupinių suberkite kepimo miltelius, sukrėskite obuolių ir kiaušinių masę, viską gerai išmaišykite.

Tris ketvirtadalius uogų sudėkite į tešlą ir atsargiai išmaišykite, kad nesusimaigytų.


Tešlą supilkite į kepimo popieriumi išklotą stačiakampę kekso formą, paviršių išlyginkite. Suberkite likusias uogas ir apiberkite cinamoniniais trupiniais.


Kepkite 180 laipsnių kaitros orkaitėje apie valandą ar kiek daugiau. Jei viršus imtų labai skrusti, pridenkite kepimo popieriumi ar folijos lakštu. Ar pyragas iškepęs, tikrinkite mediniu pagaliuku.

Iškepusį šiek tiek pravėsinkite, išimkite iš formos ir pjaustykite tik gerai atvėsusį. Labai skanus su šviežio "tikro" pieno stikline ... :0)


Šaltinis: G. Barauskienė, E. Bliūdžiutė-Baltrušaitienė "Obuolių pyragai. Skanėstų knyga", 2011 m.


Gavau ir aš dovanų iš Fazer, tų pačių guminukų dėžutę, kuriais skanavo ne vienas tinklaraštį rašantysis.


Ačiū Fazer atstovams, ačiū Rimai iš Lašelio medaus, kuri į mane nusitaikė piktųjų paukščiukų ("Angry birds") laidyne. Gavau žinią, jog vasarai baigiantis šie paukšteliai išskrido į šiltus kraštus ir daugiau į nieką nesitaikys. Tad, kaip suprantu, naujųjų guminukų dalybos baigėsi...


Vasarai besibaigiant beveik visuomet antru kvėpavimu žydi mano kaktusai. Pastebėjau tendenciją, kad spygliuotieji intensyviau žiedus krauna dienoms pamažu ilgėjant, t.y., balandį - gegužę ir dienoms trumpėjant, rugpjūty - rugsėjį. Man pasirodė, kad rudenėjant žiedų net daugiau, matyt, tai dėl per vasarą gaunamos drėgmės ir truputėlio trąšų. Pražydo ir tie, kurie iki šiol vis dar slėpė savo žiedų grožį...







11 komentarų:

  1. Tiesą sakant nebandžiau šilauogių ir obuolių derint..bet turėtų būt tikrai skanu

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Tai pabandyk, Medeja :) Pyrage obuoliai labai nėra jaučiami. Juk vos vienas ar du obuoliai įtarkuoti į tešlą... Kartu su uogomis jie suteikia pyragui sunkumo ir drėgmės :)

      Panaikinti
  2. tie trupinukai ant virsaus man visada patys skaniausi...

    AtsakytiPanaikinti
  3. Koks puikus derinys obuoliai su šilauogėmis ir tie cinamoniniai trupiniai taip vilioja :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Kepiau - tobula!!!
    Pavyko puikiai, suvalgėm tuoj pat, tos formelės tikrai buvo ne per daug... :):)
    Labai ačiū už tinklaraštį, čia radau dar daug daug puikių dalykų, mėginsiu vėl.
    Didžiausios sėkmės mielai Aušrai

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Džiugu, Audrone :) Labai smagu, kad radote kažką sau ir dėkoju, kad grįžtat pasidalinti įspūdžiais!

      Panaikinti
  5. nuostabus receptukas.
    nuostabus ir zinoma Jusu kaktusai

    AtsakytiPanaikinti