2013 m. gegužės 26 d., sekmadienis

APVERSTAS RABARBARŲ PYRAGAS



Rabarbarų niekad nebūna per daug. Ir ne vien pyraguose. Iš rabarbarų galima pagaminti puikių pagardų ir marinatų mėsai, kremą blynams (receptas čia), užpilą salotoms (receptas čia). Mano vieni mėgstamiausių - rabarbarų keksiukai ir migdolinis rabarbarų pyragas. Pernai užraugiau rabarbarų vyną, apie kurį tegaliu tik pasvajoti, nes gavosi labai gardus ir buvo greit išragautas. Apie jį būtinai papasakosiu...
O šį kart ne mažiau puikus minkštas, drėgnas ir sultingas apverstas rabarbarų pyragas. Būtinai su ledais, pageidautina naminiais...


Reikia:
apie 500 g rabarbarų kotų
100 g cukraus
1 valg. š. miltų
2 arb. š. apelsino žievelės
gabalėlio (apie 30 g ) sviesto

tešlai:
150 g miltų
kupino šaukštelio kepimo miltelių
žiupsnelio druskos
šaukštelio cukraus su vanile
130 g cukraus
60 g minkšto sviesto
1 kiaušinio
130 ml pieno

Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių kaitros.

Rabarbarus supjaustykite vidutinio dydžio kvadratėliais ir suberkite į dubenį. Cukrų sumaišykite su miltais ir apelsino žievele. Suberkite ant rabarbarų ir išmaišykite. Nedidelę kepimo formą (pvz., kvadratinę, kurios kraštinė 20 cm) išklokite kepimo popieriumi, pyragą bus lengviau apversti. Suberkite rabarbarų - cukraus mišinį ir ant viršaus mažais gabalėliais užpjaustykite sviesto. Pašaukite kepti. Kepkite tol, kol užmaišysite tešlą.

Tešlai cukrų ištrinkite su minkštu sviestu iki purumo. Įmuškite kiaušinį ir gerai išmaišykite.
Miltus sumaišykite su kepimo milteliais, vaniliniu cukrumi ir druska. Nuolat maišant, pakaitomis su pienu suberkite į tešlą. Turėtų gautis pakankamai skysta vienalytė tešla.
Iš orkaitės išimkite rabarbarus ir ant jų supilkite tešlą. Išlyginkite paviršių ir kepkite dar apie 30 - 40 minučių, kol paviršius gražiai pakils ir paruduos.
Iškepusį pyragą šiek tiek atvėsinkite, apie 15 - 20 min. Tuomet uždėkite lėkštę ir apverskite. Nuimkite kepimo popierių.
Patiekite dar šiltą su ledais arba atvėsusį, pabarstytą migdolų drožlėmis ir miltiniu cukrumi.


Labai skanus pyragas, kepiau keletą kartų - plonesnį, iš pusės kiekio ir putlesnį, iš viso...

Šaltinis Simple Bites

6 komentarai:

  1. Neabejoju kad pyragas skanus,bet as kulinarinius blog'us pagrinde lankau del estetikos juose ir tarp mano favoritu tavasis tikrai yra.O jau nuotrauka su tulpemis kaip sako "nei pridesi, nei atimsi" nei vieno lapelio.Nudziuginai, aciu

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū, Rita :) Smagu džiuginti tuo, kuo pati gėriuosi :)

      Panaikinti
  2. Gerumėlis. Aš rabarbarų sezoną pradžią kažkaip pražioplinau, nors net parduotuvėse visuomet priekyje išdėliojamos sezoninės prekės, iškabinami specialūs plakatai. Aišku, galima jų nusipirkti visus metus ir visą vasarą, bet mane jie labiau džiugina pavasarį.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Na, pas mus rabarbarų visus metus tikrai nenusipirksi, gal tik visą vasarą :) O pradžia, tai pajūry dabar ir yra :) Kai vėsiau, tai viskas ir vėliau :) Šiaip, rabarbarus galima drąsiai valgyti iki Joninių, gal ir vėliau, tik vėliau atsiranda kitokių gerumų :)

      Panaikinti
  3. O man rabarbarų sluoksnis gavosi skystas ir, apvertus pyragą į lėkštę, nušliaužė į kraštus... Gal reikėjo daugiau miltų...?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Gal. Nors kai aš kepiau pirmąjį kartą iš pusės kiekio, dėjau šaukštą miltų. Tiesa, tuomet rabarbarų teturėjau apie pusantros stiklinės (pjaustytų). Viršus gavosi normaliai tvirtas. Kai kepiau iš viso kiekio, rabarbarams miltų ėmiau taip pat vieną šaukštą, bet su kaupu. Viršus apvertus gavosi minkštesnis, bet tikrai ne skystas ir niekur nepabėgo :) Gal kepėt storu sluoksniu? O gal tiesiog reikėjo daugiau atvėsinti nepaverstą, nes dailiai apversti ir man nebuvo labai paprasta :) Žinoma, galima bandyti su daugiau miltų..

      Panaikinti